FN’s Verdensmål i Gran Recovery and Health
FN’s Verdensmål er en måde, hvor virksomheder kan påtage sig et socialt og samfundsmæssigt ansvar udover hvad der forventes. Vi arbejder aktivt med verdensmålene, så vi i endnu højere grad kan bidrage til social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Det gør vi bl.a., når vi indarbejder vores arbejde med verdensmålene i vores organisationsudvikling og dagligdag, og når vi møder vores leverandører med ønsket om, at de også løfter en social, økonomisk og miljømæssig ansvarlig opgave.
Socialt ansvar er fundamentalt
Frøet til det vi i dag kender som koncernen Gran Recovery and Health blev sået i starten af 1960’erne, da grundlægger Grete Mikkelsen allerede som barn beslutter, at mennesker fortjener bedre behandling end hendes bror Benny, som boede på Ebberødgaard under kummerlige forhold.
Siden har Grete og Torsten Mikkelsen arbejdet for og er lykkes med at skabe bedre vilkår for mennesker med psykiske lidelser og sociale problemer. De lykkes i særdeleshed, når de arbejder i overensstemmelse med deres værdier om bæredygtighed og at bruge og genbruge de forhåndenværende ressourcer.
Du kan læse mere om koncernens udvikling gennem årene her.
Eksempler på netop dette fra den spæde begyndelse på botilbuddet Det gamle kogeri er f.eks., at gamle mursten blev renset for at kunne bygge nyt, og der blev anlagt økologisk køkkenhave, som gav både spiseligt og økonomisk afkast. Det underliggende, som gjorde denne tilgang så virkningsfuld både for behandling og virksomhed, har fulgt med siden; nemlig meningsfuldheden for alle involverede.
Vi er en virksomhed med speciale i det sociale område, og derfor har det altid været naturligt og meningsfuldt at have tankerne om socialt ansvar med – i den specialpsykiatriske behandling og i virksomhedsdriften.
Bæredygtighed handler om at indgå i samfundet med ansvarlighed. At andre ikke skal rydde op efter én økonomisk, i naturen, miljømæssigt eller socialt. Men det handler også om selv at bruge sine egne og andres ressourcer med respekt. Hvis vi ikke tænker i bæredygtighed, så får vores kunder og beboere et dyrere og dårligere tilbud. Vi kan derfor også bare kalde det sund fornuft.
Når vi arbejder med bæredygtighed, har vi fokus på langsigtede løsninger; det, vi gør i dag, har også en effekt i fremtiden. Derfor skal vi også tillade os at bruge lidt ekstra tid og måske ressourcer på bæredygtighed. Ikke kun det der handler om natur og miljø – i høj grad også når det gælder mennesker. Det har stor betydning for den enkelte og for samfundet.
Vores samlede arbejde med og tanker om bæredygtighed inden for det økonomiske, det miljømæssige, det sociale og herunder særligt fællesskaberne er et koncept, vi kalder specialpsykiatrisk bæredygtighed.
Ansvar involverer alle
Specialpsykiatrisk bæredygtighed er mere end genbrug af ressourcer. Det er en værdi. I de senere år har vores arbejde med bæredygtighed fået et langt bredere perspektiv. Vi skal som virksomhed og behandlingsenhed afspejle det samfund, vi er er en del af. Og i dag er aspekter som miljø- og naturbeskyttelse, sundhed og socialt og lokalt ansvar en naturlig del af samfundet og mange virksomheder.
Et af vores pædagogiske grundprincipper er ligeværd og bygger på ideen om, at beboeren/patienten skal være en del af samfundet. Derfor skal de også tage del i ansvaret for vores fælles udfordringer. Hvis samfundsansvar kun er noget, mennesker med mange ressourcer skal gå op i, fjerner vi de udsatte borgere endnu mere fra at være en del af samfundet og tage ansvar.
Derfor har vi på mange måder implementeret vores arbejde med at mindske belastningen af miljø og klima i dagligdagen på tværs af alle afdelinger. I botilbuddene konkurrerer vi om at spare mest på strømmen, og vi samler affald i naturen, mens vi alle steder sorterer vores affald, sparer på strømmen, tænker os om ved indkøb, og vores landbrug og plantage arbejder økologisk og bæredygtigt. Alle steder hvor det er med til at give mening for den enkelte at passe på miljø og natur.
Rapport om arbejdet med verdensmål
Hvert år udgiver vi en rapport, hvor vi beskriver hvordan vi har arbejdet med verdensmålene det forgangne år, og hvordan vi forventer at arbejde med det fremadrettet. Du finder rapporterne under publikationer.
Sammen kan vi mere
Vi plejer at sige, at ”sammen kan vi mere”, og det synes vi forpligter. Vi har i alt, vi gør, samarbejde som fællesnævner, og det ligger i den grad i tråd med tankerne om specialpsykiatrisk bæredygtighed, CSR og verdensmål, hvor vi alle er nødt til at tage del i arbejdet omkring at reducere negative påvirkninger og fremme bæredygtig udvikling.
Bæredygtighed kan være mange ting. Og det kan hurtigt blive kompliceret. For det, der kan være bæredygtigt på én måde, behøver ikke være det i andre henseender. Hos os kommer mennesker altid først. Vi er ikke perfekte, og status quo skal ikke ses som slutresultatet. Vi bliver aldrig færdige, når det handler om specialpsykiatrisk bæredygtighed og verdensmål.